Enneagram voor persoonlijke groei en ontwikkeling: Inzicht in jezelf en anderen!

4 november 2015

Enneagram voor persoonlijke groei en ontwikkeling: Inzicht in jezelf en anderen!

Instinct en gevoelens zijn allesbepalend voor ons gedrag. Je kunt je dus voorstellen hoe handig het zou zijn als je meer inzicht zou hebben in mogelijke gevoelens en bijbehorend gedrag. Niet alleen van jezelf, maar ook van collega's en klanten. Dan kun je immers anticiperen op mogelijke reacties en tevoren al strategieën bedenken om je doel te bereiken. Een enneagram kan je daarbij helpen.

 

Menselijk gedrag in systemen onderbrengen, is al zo oud als de mensheid. Aristoteles, Hypocrates, Jung en Freud deden het al. En nog steeds houdt de moderne psychologie zich bezig met het bepalen van persoonlijkheidstypen. Doel van het enneagram is om je persoonlijk te laten groeien en ontwikkelen.

 

Snel tot de kern
Het enneagram is een hulpmiddel om snel tot je kern of die van iemand anders te komen. Het legt ook je verborgen motivatiepatronen bloot. Een ideale kans dus om jezelf en anderen beter te leren kennen en dus beter te begrijpen en beter samen te werken. Het enneagram beschrijft 9 persoonlijkheidstypen. Ieder hebben ze hun eigen stijl van waarnemen en informatieverwerking. Ieder ervaart het leven op een andere manier. 'Jouw'  type zorgt ervoor dat je reageert zoals je reageert. Als je weet welk type je bent, krijg je ook meteen inzicht in je talenten en valkuilen.

 

Leren van andere types
Het bijzondere van het enneagram is dat het inzicht geeft in de verbindingen tussen de typen. Je bent in principe één type, maar combineert altijd elementen van andere types in je. Zo sta je altijd in verbinding met de zogenaamde vleugeltypen, links en rechts naast 'jouw' type. Die verbindingen (weergegeven met pijlen) geven aan of het gaat om een stress verhogende of juist prestatie bevorderende relatie. Van die inzichten kun je enorm veel leren!

 

Wat levert zo'n enneagramoefening je op?

  • inzicht in je eigen persoonlijkheidstype (talenten en valkuilen)
  • inzicht in hoe je jouw karaktereigenschappen zo positief mogelijk gebruikt
  • kennis van andere persoonlijkheidstypes, waardoor je beter kunt anticiperen op hun te verwachten gedrag.

 

Meer weten?
Wil je weten welk enneagramtype je bent? Vul de online vragenlijst in. Tijdens een persoonlijk coachingsgesprek bepalen we dan je type en bespreken we hoe je al je karaktereigenschappen zo positief mogelijk kunt gebruiken. Dat geeft je nieuwe inzichten en handvatten. Je zult zien: je gaat de werkelijkheid op een andere manier bekijken. De voordelen? Je weet hoe je om moet gaan met andere enneagramtypes, je anticipeert beter op situaties en hebt meer invalshoeken om naar hetzelfde te kijken. Kortom: door het toepassen van het enneagram voel je je evenwichtiger.

 

Je investering?
De test is gratis. Het persoonlijke coachingsgesprek (1 ½ - 2 uur) kost je maar € 150.

 

Bronnen:

  • De wijsheid van het enneagram, Don Richard Riso en Russ Hudson. Altamira Brecht (6e druk 2008 ISBN 9789069636849).
  • De kernkwaliteiten van het enneagram, Daniel Ofman en Rita van der Weck-Capitein. Scriptum Management (12e druk 2012 ISBN 9789055941902).


Terug