Van I & Me naar WEconomy

28 juni 2013

Van I & Me naar WEconomy

Van I & Me naar We: het klinkt zo logisch, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Ons economische systeem is een logisch gevolg van ontwikkelingen als individualisering, globalisering en technologisering. Eigenlijk hebben we in Nederland 40 jaar boven onze stand geleefd. Inmiddels is het evenwicht verstoord. Hulpbronnen zijn uitgeput door overbelasting van ecologie en milieu, egocentrisch denken en doen. Het kan en mag anders.

 

Op dit moment zie je allerlei initiatieven ontstaan waarbij samen centraal staat. Consumenten willen goed doen voor zichzelf, maar zeker ook voor anderen en als het kan ook een bijdrage leveren aan een betere wereld. Genieten is belangrijk, maar niet ten koste van anderen. Vanuit het idee dat we beter voor en met elkaar waarde kunnen creëren, zijn we op zoek naar manieren om met elkaar te werken aan gemeenschappen, communities, netwerken en verbindingen.

 

Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Zeker als je maandelijks kunt vertrouwen op een salaris. Maar hoe zit het als je thuis zit zonder baan en erachter gekomen bent dat zekerheid op inkomen een illusie is? En wat schiet je hier als ondernemer mee op? Ik betrap mezelf erop dat ik dan ook redeneer vanuit korte termijn, kijkend naar mijn lopende rekening en de behoefte aan betalende klanten.

 

Liever ga ik op zoek naar ondernemers die samen een unieke combinatie willen vormen. Coöperatie in de ware zin van het woord, als onderdeel van een transitieproces dat je vormt als ondernemer. In die samenwerking wil ik me kunnen verbinden zonder grenzen, om samen te ondernemen en successen te behalen, wetende dat we over 5 jaar terugkijken en tegen elkaar zeggen: dat was een mooie tijd!

 

Je kunt ervoor kiezen om daar te komen, elke dag opnieuw. Je kunt ervoor kiezen om vanuit je passie en met plezier te ondernemen, te staan voor je bedrijf en vanuit eigen kracht te opereren. Ik geloof dat dit kan en weet dat als je wilt versnellen met je onderneming, je als mens (ondernemer) naar binnen zult moeten vertragen. Dan ontdek je dat de WEconomy al bestaat.

 

(Bron: Werken aan WEconomy. Jan Jonker. Kluwer februari 2013 en Transformeren om te overleven. Herman Toch. Lannoo Campus 2012.)Terug