Mijn naam is Willeke van Oosterhout

Ingezonden na deelname aan workshop Grijp je Ambities

Willeke van Oosterhout

Grijp je ambities. In eerste instantie dacht ik, wat moet ik daar nou! Volgens mij heb ik helemaal geen ambities. Ik zag ambities als iets wat hoger ligt, groeien op de bedrijfsladder naar een topfunctie. Ik ben net afgestudeerd aan de Pabo en wil eigenlijk helemaal niet hoger op.

Uiteindelijk, wat onzeker, ben ik toch gegaan. Tijdens het kennismakingsrondje raakte ik nog onzekerder. Ik hoorde allemaal eigen bedrijven en goede functies.

 

Tijd voor stap 1:  je droom. Wanneer ik om me heen kijk zie ik direct mensen die druk aan de slag zijn. Ik weet het even niet. Heb ik eigenlijk wel een droom? Ik raakte aan de praat met mijn buddy over hoe ik bij de Pabo was gekomen. Hierin kwam in ieder geval naar voren dat ik graag iets toe wil voegen aan de maatschappij  door anderen, kinderen, te helpen. Daarna raakten we in gesprek over dat ik en mijn man een aantal jaren geleden op het punt hadden gestaan een wereldreis te gaan maken maar dit uiteindelijk niet hebben gedaan. Geen spijt, maar toen we het er over hadden bedacht ik me dat een buitenland ervaring nog steeds iets bij me teweeg bracht. Dus terug naar stap 1, het tekenen van mijn droom. Ik tekende een volwassenen met allemaal kinderen. En ook een vliegtuig. Ik wist toen nog niet precies wat dat in hield.

 

Gaande weg de workshop werd het steeds duidelijker. Ik heb wel ambities! Alleen niet in de vorm van groeien op de bedrijfsladder naar een topfunctie, maar me ontwikkelen in de breedte. Ik wil de beste juf van Nederland worden. Ik herinnerde in eens weer dat ik een aantal maanden geleden kort nagedacht had om vrijwilligerswerk te doen in Afrika. Deze gedachte heb ik toen snel geparkeerd omdat ik direct dacht aan dat dit toch niet zou kunnen. Ik heb twee kinderen, moet werken en heb ook nog een huishouden. Daarmee hield de gedachte op.

In de volgende stap moesten we in cijfers aangeven wat de mensen uit onze omgeving waard zijn voor ons, en wat zij in het kader van de droom scoorden. Al snel kwam ik erachter dat mijn man en kinderen een 10 scoorden op het gebied van belangrijkheid in mijn leven. Maar zij scoorden een 8-9 op het tegenhouden van mijn droom! Het eerste wat ik dacht was namelijk weer, die droom kan toch niet. Ik moet thuis zijn en zorgen voor de kinderen en werken.

 

Na deze workshop bleef de gedachte aan een ervaring in het buitenland echter steeds weer opnieuw opduiken. Ik dacht er dagelijks aan en ben op internet op zoek gegaan naar meer informatie. Ook heb ik mijn man verteld van mijn droom. Ik had verwacht dat hij ook zou zeggen dat dit geen haalbare droom zou zijn. In tegendeel, hij liet het in het midden en zei me eerst maar eens te oriënteren op wat deze droom dan precies in hield. Na een week had ik nagenoeg alles uitgezocht en zijn we er serieus over gaan praten. Hij stond voor 200% achter me! Vier weken verder heb ik uiteindelijk mijn ticket geboekt om voor 3 weken naar Ghana te gaan om daar te werken in een weeshuis en lesgeven op de school die daarbij hoort.

 

Voor mij is duidelijk dat ik een droom uit laat komen dankzij de workshop Grijp je ambitie. Zonder deze workshop was ik blijven hangen in de gedachte dat dit toch niet kon want zus en zo. Door de workshop ben ik in gaan zien wat ik eigenlijk wil. En dat ik de enige ben die mijn eigen dromen uit kan laten komen. Ik besefte me dat ik wel degelijk ambities had maar dat ik alleen het woord ambitie verkeerd interpreteerde. Ik wil de beste moeder van de wereld zijn, ik wil de beste juf van Nederland zijn, Ik wil naar het buitenland, ik wil me verbreden in het onderwijs. Allemaal ambities. Ik miste alleen de durf en handvaten om hier ook echt over na te denken. Ik verliet de workshop zelfverzekerde dan daarvoor en met een doel waar ik mee verder kon!

 

Dank je wel!

Willeke van OosterhoutTerug