Stemmetjes van angst (3 tips en 3 oefeningen om in het NU te zijn)

Het is een bizarre en onzekere tijd. De dreiging van een dodelijk virus zorgt voor veel angst en onrust in je hoofd. Er zijn veel oorzaken van angst: angst voor verlies, voor mislukken, gekwetst te worden, maar uiteindelijk is alle angst terug te voeren op de angst van het ego voor de dood. Het ego is alert op wat er in de lucht hangt, is je veiligheid in gevaar of loert de dood om de hoek? 

Historisch gezien is het voor het eerst sinds de tweede wereld oorlog dat wij in Nederland zo nadrukkelijk geconfronteerd worden met het besef van leven en dood. Mensen liggen op intensive care, mensen sterven en er is nog geen medicijn. Bedrijven sluiten, banen verdwijnen en de toekomst is onzeker. Dit heeft impact op jouw mentale toestand.

Jouw mentale toestand van angst staat geheel los van concreet en echt gevaar. Je kunt deze angst zowel emotioneel als in je hoofd ervaren en je kunt dit ervaren in de gedaante van bezorgdheid, benauwdheid, nervositeit, spanning, doodsangst, fobieën, enzovoort. Het gaat bij deze angst steeds om wat er zou kunnen gebeuren, niet om de angst voor iets wat nu gebeurt. Jij bent in het hier-en-nu, maar je geest vertoeft in de toekomst of in de pijn van het verleden. Dat schept een kloof van angst.

Gebruik de volgende 3 tips om in het ‘nu’ te zijn:

  • Ben je bewust als je afdwaalt door een emotie of gedachten, neem waar (noting) en besef je dat jij niet je emotie of gedachten bent. 
  • Reflecteer en observeer jezelf (noting), zo komt er automatisch meer aanwezigheid in je leven. Op het moment dat je beseft dat je niet aanwezig bent, ben je direct aanwezig en dus ook in het ‘nu’. 
  • Train je hoofd (mediteer), zodat je weet hoe je het leeg kunt maken en meer in het ‘nu’ aanwezig bent.

Train je hoofd (mediteer)

Je aandacht is als een spier die je kunt trainen, het werkt net zoals leren fietsen, met vallen en opstaan en door veel te oefenen. Meditatie is niet meer en niet minder dan een vaardigheid die jij jezelf kunt aanleren. Het geeft je de mogelijkheid om waar te nemen, helpt je om de mentale ruis in je hoofd tot rust te brengen en je niet te laten afleiden door allerlei emoties. Ga aan de slag, oefen, oefen en train je bewuste aandacht. Deze meditatiefilms pas ik nu toe tijdens deze bizarre Coronacrisis.

Gebruik de volgende 3 oefeningen (meditatiefilmpjes) tijdens de Coronacrisis:

Naast de inspiratie vanuit bovenstaande heren heb ik in deze blog gebruik gemaakt van het boek: ‘de kracht van het nu’ geschreven door Eckart Tolle.

Ik sta voor jou klaar, als je vragen hebt of verdieping wilt op dit onderwerp.

Winkelwagen