Enthousiasmeer met complimenten

Effectief leiderschap

Complimenten enthousiasmeren en zijn een krachtige bron voor motivatie. Ze zijn altijd welkom, geven je energie en kosten niets. Waarom zijn we er dan zo zuinig mee? Ontdek hoe je thuis en op het werk mensen kunt inspireren en een boost kunt geven met originele en oprechte complimenten. 

Download de vijf tips voor het geven van een compliment.

“Elke dag biedt nieuwe kansen om de mensen om je heen een compliment te geven. Je partner, medewerkers, een vriend of een collega: iedereen vindt het prettig als je hem of haar waardeert”, aldus Van Marwijk en Poortvliet, auteurs van het Groot Complimentenboek (mijn bron van inspiratie voor deze vijf tips).

Sommige mensen denken dat complimenteren niet meer inhoudt dan het uitspreken van aardige woorden. Ze hebben het zich aangeleerd, omdat ze aardig gevonden willen worden of om mensen in te zetten voor hun eigen plan. Wie kent niet zo’n manager of ondernemer waarbij je twijfelt aan de geloofwaardigheid van het compliment?

De kunst is om oprecht, welgemeend en onvoorwaardelijk complimenten te geven. Daarmee beteken je echt iets voor de ander. Je laat je belangstelling en waardering blijken om wat die ander doet, voor je betekent of om wie diegene is. Als dat je vertrekpunt is, dan komt je compliment altijd aan.

Start met echt te luisteren, met de intentie om de ander te begrijpen; in plaats van om zelf zo snel mogelijk gehoord te worden. Richt je op de mens, waardeer de ander zoals hij/zij is en spreek dit uit. Het helpt daarbij als je blij bent met jezelf en dit uitstraalt. Dat is namelijk het grootste compliment aan jezelf.

Een mooi voorbeeld over het geven van complimenten is te zien in de korte film Validation. Hij duurt een kwartier, maar zeker de moeite waard en happy end.

https://www.youtube.com/watch?v=Cbk980jV7Ao

Wees oprecht, ben jezelf!

Winkelwagen