Ben jij de leider die je zelf zou volgen?

Realiseer jouw succes met een optimale mix van persoonlijke
begeleiding, online trainingen en opdrachten

Ontgrendel jouw volledige potentie zelfs als executive.

Bekijk training>>

Investeer als ondernemer in jezelf en zie waar jij kan groeien.

Bekijk training>>

Trainingen op maat voor professionals.

Bekijk training>>

Ontdek als team hoe jullie nog meer resultaat kunnen behalen.

Boek sparsessie>>

Corné en Erica zijn broer en zus. Samen geven ze leiding aan het familiebedrijf De Ruurhoeve, een kaasboerderij nieuwe stijl met 60 melkkoeien, 60 kalveren, een eigen kaasmakerij, landwinkel en een proeflokaal, waar ze

Persoonlijk leiderschap

Leiderschap is een actueel item in een wereld waarin verandering de enige constante is. Juist in tijden van onzekerheid en schijnbare stuurloosheid, heeft de mens behoefte aan duidelijkheid. We zoeken als van nature naar houvast: een duidelijke richting, het liefst uitgestippeld door een sympathieke leider. De definitie van gewenst leiderschap staat echter ter discussie. Waar vroeger de leider van nature een voorbeeldrol had, voorop ging in de strijd en mensen aanstuurde, wordt nu steeds meer een beroep gedaan op ieders eigen verantwoordelijkheid en leiderschap.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is de vorm van leiderschap waarmee je je eigen functioneren managet. Waarmee je zorgt dat je optimaal presteert, communiceert en verbinding vindt met anderen in alle rollen die je vervult. Een hele wezenlijke vorm van leiderschap dus. Paradoxaal genoeg geven we juist die vorm vaak de minste aandacht.

10 voordelen die investeren in je persoonlijke leiderschap je opleveren:

 • Je acteert vanuit passie: je geeft doelbewust richting aan je leven, je onderneming of carrière.
 • Je neemt je plek in vanuit eigen kracht en vol zelfvertrouwen.
 • Je bouwt snel vertrouwen op en staat gemakkelijker in verbinding met de ander.
 • Je vindt sneller een goede balans tussen werk en privé.
 • Je ontdekt je eigen optimum tussen inspanning en ontspanning.
 • Je gaat bewust om met stress, hoge eisen en werkdruk.
 • Je weet anderen te overtuigen van en enthousiasmeren voor je ideeën en plannen.
 • Je gaat beter samenwerken, omdat je inzicht hebt in wat anderen beweegt en drijft.
 • Je communiceert effectiever.
 • Je weet waar je angst en twijfel vandaan komen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Naast de 10 bovenstaande voordelen kun je door te investeren in je persoonlijke leiderschap ook beter leiding geven en anderen helpen hun leiderschap te pakken. Dit doe je door vanuit passie te leven en werken, je bewustzijn te vergroten en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Zie ook mijn blog POWER, een gezonde voedingsbodem om met plezier, passie en trots te ondernemen. Je leidt de ander, nodigt hem (haar) uit en stelt je dienstbaar op aan de persoonlijke ontwikkeling van de ander. Op deze manier breng je passie en leiderschap terug bij de ander, in teams en in organisaties.

5 tips om je persoonlijke leiderschap te ontwikkelen

 1. Investeer in persoonlijke ontwikkeling. Zorg dat je weet wie je werkelijk bent, waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je betekenis in vindt.
 2. Onderzoek je eigen gedrag, vooral in situaties waarin je onder druk staat. Welk gedrag is nodig om de juiste beweging in gang te zetten en wat wil je dus nog veranderen of ontwikkelen?
 3. Bouw rustmomenten in, waarbij je omgeving je niet afleidt en je je hoofd (gedachtes) zo stil krijgt dat je de antwoorden vanuit je diepste binnenste kunt horen ‘opborrelen’.
 4. Omring je ook met criticasters die je aanspreken op je verantwoording en leiderschap, zodat je leert en groeit.
 5. Als je in een positie zit dat mensen je naar je mond gaan praten, is het tijd om je omgeving te wantrouwen en een onafhankelijk klankbord (coach) in te schakelen.

Wil je meer verdieping en inzicht in jouw persoonlijk leiderschap en ermee aan de slag? Schrijf je dan in voor de workshop persoonlijk leiderschap van dinsdag 4 september 2018.

Wil je erover sparren, jezelf verdiepen en investeren in je persoonlijk leiderschap? Ik ga graag met je in gesprek om je te helpen vanuit je kracht je leiderschap in te zetten en resultaten te realiseren.

Anderen bekeken ook:

Winkelwagen