Ondernemerschap vanuit het hart

Corné en Erica zijn broer en zus. Samen geven ze leiding aan het familiebedrijf De Ruurhoeve, een kaasboerderij nieuwe stijl met 60 melkkoeien, 60 kalveren, een eigen kaasmakerij, landwinkel en een proeflokaal, waar ze onder andere workshops kaas maken, boerderijeducatie voor scholen en kaasproeverijen organiseren. Ze kozen beiden vol overgave voor een toekomst in dit bedrijf, maar merken ook dat samenwerken in familieverband soms lastige kanten heeft. Zeker nu de overname van hun ouders moet worden geregeld. Erica: “Dan merk je dat zakelijk en privé door elkaar gaan lopen. Je wilt het als familie goed regelen en elkaar niet kwetsen, maar we hebben natuurlijk ook wel eens verschil van inzicht. Op die momenten moet je privé en zakelijk kunnen scheiden. Dat is niet gemakkelijk en kost veel energie.”

[noot: de overname was in 2000, intussen zijn er diverse prijzen en awards met de zelfgemaakte kazen gewonnen.]

Corné: “Marc is daarbij onze smeerolie, zowel tussen Erica en mij als tussen ons en onze ouders. Hij is een soort procesbegeleider: hij helpt ons om het hele traject te structureren, met het voordeel dat hij heel goed aanvoelt wat je bedoelt, ook als je dat zelf nog niet zo goed kunt aanstippen.” “Het is een bijzonder proces zo’n bedrijfsovername”, vult Erica aan, “je bent ten slotte toch broer en zus en de mensen van wie wij het bedrijf gaan overnemen zijn ons pap en mam. Dan is het moeilijk om je puur zakelijk op te stellen. Marc leert ons hoe we dat toch op een goede manier kunnen doen.”

“Maar ook de rolverdeling tussen mij en Erica en onze visie op de toekomst hebben we samen met Marc onder de loep genomen. We weten nu veel beter wat we aan elkaar hebben en wat we willen”, aldus Corné. Erica: “In de dagelijkse drukte kom je er te weinig toe aan om dit soort dingen met elkaar te bespreken. Toch zijn ze wezenlijk voor je bedrijfsvoering. Daar moet je dus bewust tijd voor inplannen. Dat doen wij onder andere met de gesprekken met Marc, even weg van het bedrijf, loskomen van de waan van de dag.”

Erica: “Marc helpt me om onzekerheden aan te pakken. Zo leer ik mezelf beter kennen: wat ik wil, wat ik kan. En dat is nodig, want alleen zo kan ik een goede bijdrage leveren aan ons bedrijf. Marc is enorm betrokken en ziet meer dan je vertelt. Dat helpt om je daar bewust van te worden. Bovendien is hij goed op de hoogte van onze markt en commercieel sterk. Een ideale combinatie.”

Corné: “Marc voelt goed aan wat je bedoelt. Hij helpt je om dat concreet te maken en nog belangrijker: hij helpt ons om een gezamenlijke visie te formuleren. Maar het belangrijkste is misschien wel dat onze gesprekken met Marc ons inspireren om ook echt kansen te grijpen. Dromen, durven, doen – we brengen het nu écht sámen in praktijk!

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.