Een andere mindset

Willem van Cuijk startte in 1994 met zijn varkenshouderij in Uden: vleesvarkens en zeugen. Door het demotiverend beleid van de overheid, de strenge regels voor de agrarische sector, voelde hij zich genoodzaakt een gedeelte van het bedrijf af te stoten en te gaan focussen op verbreding. Naast het runnen van de boerderij had Willem er altijd wel iets bij gedaan: lesgeven, actief in de politiek, agrarische taxaties. Én bij de vrijwillige brandweer. Eerst als vrijwilliger in Uden en sinds 2016 als postcommandant in Schijndel, waar hij leiding geeft aan een kleine dertig vrijwilligers. Hij werkt inmiddels zo’n 36 uur per week voor de regionale brandweer. Twee passies die prima samengaan.

Marc heeft me gecoacht met het krijgen van een andere mindset. Als je voor een grote verandering staat is het goed om met iemand te sparren over hoe je dat aan gaat pakken, hoe je je tijd gaat indelen, wat het best voor jóu is. Het is hartstikke goed om uit je bekende kringetje te stappen, vooral voor degenen die op een schakelmoment zitten. Voor je het weet blijf je in je eigen cirkeltje hangen. Zolang het financieel allemaal goed gaat en je het redt, dan hoeft dat helemaal niet verkeerd te zijn. Het wordt anders als dat niet zo is; dan ga je nadenken. Dan kan iemand als Marc je verder helpen.”

“Ik vind de afwisseling varkensbedrijf en brandweer enorm leuk. In Schijndel ben ik nu verantwoordelijk voor de uitruk. Ik moet mensen aannemen, afscheid van ze nemen, ze stimuleren en beoordelen. Van het ‘jij’ en ‘ik’ het ‘wij-gevoel’ maken is daarbij van groot belang; je moet de klus samen klaren. En ’s morgens vroeg sta ik tussen de dieren. Óf ik zit ’s morgens heel vroeg al op kantoor in Schijndel, werk in alle rust zaken af en ga later weer naar de stal.”

“De keuze om een gedeelte van het bedrijf af te stoten betekende ook zo’n 80% minder werk op het bedrijf. Ik heb nu alleen nog vleesvarkens, maar ik moet wél verder, de boel moet wel draaiende blijven. Op alle fronten. Het bedrijf, privé, financieel. Zonder passie kun je je vak niet uitoefenen, maar de geldstromen zijn ook belangrijk. Het is dan fijn om iemand als klankbord te hebben. Iemand die weet waar je het over hebt, die aanvoelt waar het om gaat. En dat is precies waar Marc heel goed in is.”

Willem gaat verder: “Ik raad het iedereen aan: met behulp van een ander in de spiegel kijken en ontdekken wie je bent, als ondernemer en als persoon. Je leiderschapsstijlen en persoonlijkheidskenmerken ontdekken. Marc heeft mij op dat gebied erg geholpen. Dat ik een bevestiging kreeg van wat ik wilde is daarbij een belangrijke bijkomstigheid.”

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.