Starten met eigen bedrijf

Al het gaat om de inkoop van auto-onderdelen, dan ben je bij Jan Staadegaard aan het juiste adres. Na 25 jaar met hart en ziel gewerkt te hebben binnen het familiebedrijf Staadegaard Automotive werd het bedrijf in 2014 verkocht. Uiteindelijk koos Jan ervoor om zijn kennis in te zetten als freelancer. “Die stap heb ik niet zo 1-2-3 gemaakt, daar ging wel wat tijd overheen. Want afscheid nemen van een familiebedrijf, door je vader gestart, doe je niet zomaar. En het is waar mijn hart ligt, de inkoop van het assortiment, het contact met de klanten.”

Staadegaard Automotive was een goedlopend bedrijf en voor een beursgenoteerd bedrijf een goede partij om in 2014 over te nemen. “Na de overname heb ik het werk nog 6 jaar gedaan en heb de groei van 16 naar 35 locaties meegemaakt.” Maar bij het grootste auto-onderdelenbedrijf ter wereld, beursgenoteerd op Wall Street, gelden andere spelregels dan bij een klein lokaal bedrijf. “Vergelijk het met wonen en leven in Uden of New York; het is allebei goed, maar het moet bij je passen. En ik vond het moeilijk, ik merkte dat ik van de manier van werken voor zo’n grote speler in de branche niet gelukkig werd. Het plezier in het werk werd minder.”

“In 2020 heb ik uiteindelijk besloten te stoppen. Vervolgens ben ik gaan kijken en zoeken, waar ik na verloop van tijd wat onrustig van werd. Ik worstelde met de vraag wat ik wilde. Ja, elke dag blij wakker worden om de dag te beginnen, zoals dat het geval was bij Staadegaard. Daarnaast was ik de hectiek gewend en ik had nu geen plan B.”

“Via via kwam ik in aanraking met het boek van Marc (Het verschil maken). Dat triggerde me, en uiteindelijk ben ik een coachingstraject bij hem gestart. Samen hebben we een plan gemaakt. Marc heeft me enorm geholpen bij het inzicht krijgen in wat ik wilde, wat bij mij paste en mijn mogelijkheden. Onze gesprekken waren voor mij soms confronterend, maar altijd eerlijk en realistisch. En hoewel ik het zelf heb moeten doen en ook moet blijven doen, begeleidt Marc me bij het nemen van de nodige stappen.”

“Met Marc heb ik dan ook een vervolgtraject afgesproken. Hij kan me als geen ander de nodige handvatten geven als het gaat om marketing, mezelf te laten zien bij opdrachtgevers. Marc houdt me bij de les. Dat doet hij op een no-nonsense en directe manier.”

“Nu doe ik waar ik waar ik blij van word: mijn kennis inzetten en dat in de branche waar mijn hart ligt. Als freelancer maak ik daarmee voor mijn opdrachtgevers het verschil.”

Stoei jij ook wel eens met de juiste balans en zoek je een ondernemerscoach die je een spiegel voor houdt? Investeer in jezelf met een ondernemersgesprek.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.