Jouw kijk op jouw toekomst

‘Jouw kijk op jouw toekomst’, en dat uitwerken in een persoonlijk groeiplan. Dat was het doel van de workshop die Marc gaf aan 15 professionals van de Countus-vestiging in Mill. Paul van Lieshout is er teamdirecteur.

Countus vraagt van alle medewerkers een individueel groeiplan. “Marc heeft een op maat gemaakte workshop gemaakt, waarbij de basis de handleiding van het groeiplan van Countus was. Met de individuele plannen zijn we tijdens de workshop aan de slag gegaan en die moeten de medewerkers verder zelf afronden”, vertelt Paul.

“Maar het ging niet vanzelf”, gaat hij verder. “Onze mensen zijn meer van het type ‘laat mij maar gewoon werken’. Ze denken volop aan de klanten, maar niet of minder aan zichzelf, aan hun eigen carrière, waar ze willen staan en waar ze naartoe willen.”

Doordat de presentatie van Marc volledig was gestoeld op het plan van Countus, voldoen alle individuele groeiplannen ook aan de eisen die Countus stelt. Zowel Paul als Marc hebben de medewerkers duidelijk gemaakt dat zo’n groeiplan niet uitgebreid of groot hoeft te zijn. Paul: “Een 60-plusser wil misschien nog nét wat beter worden in een bepaald taakonderdeel, terwijl iemand van begin 30 mogelijk naar een leidinggevende rol toe wil werken.”

De groeiplannen helpen de medewerkers na te denken over wat ze willen: waar sta ik nu, waar wil ik naartoe en hoe kom ik daar?

“Daarvoor hebben we ook gebruik gemaakt van functiebeschrijvingen, om duidelijk te maken wat iemand moet doen om van functie A naar functie B door te stromen.”

Paul realiseert zich als geen ander dat, als je niet weet dat een medewerker bijvoorbeeld graag ondernemersadviseur wil worden, je het gevaar loopt dat zo’n medewerker zomaar een keer benaderd wordt door een concurrent. Iets wat je juist níét wilt. “Door het maken van een groeiplan weet ik straks wat de mensen willen en kan ik er rekening mee houden. Binnenkort houd ik voortgangsgesprekken met zei en dan is dat plan de basis.”

Hij beveelt de training zeker ook bij anderen aan. “Marc heeft duidelijk veel ervaring met de materie, bereidt zich tot in de puntjes voor en legt helder uit. Het succes van de workshop voor ons heb ik dan ook gedeeld met directeuren van andere Countus-vestigingen.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.