Jouw leiderschap

Maarten Coolen is regiomanager Meierijstad bij Brabant Zorg, een organisatie voor ouderenzorg bij mensen thuis en op locatie. Maarten is verantwoordelijk voor de locaties Oldendael in Sint Oedenrode en Sint Petrus in Boekel. Jaarlijks gaat hij met zijn team van 8 managers ‘de hei op’ om even stil te staan, koers te bepalen en nieuwe inspiratie op te doen. Deze keer koos hij voor de Ideeënfabriek in Uden, waar Marc het team meenam in een workshop ‘persoonlijk leiderschap’.

“Bijzonder inspirerend”, aldus Maarten. “Precies de spijker op de kop. We hebben een forse reorganisatie achter de rug. Die had ook een verschuiving in het management tot gevolg. Deze bijeenkomst stond dus ook in het teken van teambuilding en visieontwikkeling. Ik was vooral op zoek naar iets vernieuwends, waar we tegelijkertijd wat van konden leren. De workshop van Marc bood precies die combinatie. Hij maakte ons duidelijk waarom zelfmanagement belangrijk is. Om als team goed te kunnen functioneren en om samen een nieuwe visie te kunnen ontwikkelen, moet je immers bij jezelf beginnen. Je brengt altijd jezelf mee, met jouw stijl van leidinggeven, jouw kwaliteiten én karakteristieke eigenschappen. Dus moet je goed weten wat je kunt en wat je nodig hebt. Pas dan kun je echt waarde toevoegen aan een team.”

“Wat me vooral aansprak in de aanpak van Marc, is de wijze waarop hij wist aan te sluiten op onze situatie. Hij was goed op de hoogte en wist daardoor feilloos in te spelen op onze behoefte. Knap, want de voorbereidingstijd was kort. Ik had hem tevoren maar één keer, kort, telefonisch gesproken. Toch hadden we meteen het gevoel dat hij ons kende. Daardoor konden we snel heel praktijkgericht aan de slag en hebben we ondanks de korte duur veel kunnen doen. Marc maakte de theorie heel praktisch door speels te werken met  foto’s. Ook de verhouding luisteren en doen was prettig. We hebben veel ervaringen kunnen uitwisselen en sloten af met een invulopdracht over de verschillende manieren van leidinggeven, goede en slechte gewoontes. Heel leerzaam.”

“In praktijk zie je dat we gauw geneigd zijn om die stap van zelfreflectie over te slaan, maar deze workshop heeft ons eens te meer bevestigd hoe belangrijk het is om stil te staan bij je eigen gedrag. Die bewustwording is nodig en brengt je uiteindelijk verder als team. De gesprekstof tijdens Marc zijn workshop is daarna dan ook nog regelmatig onderwerp van gesprek geweest en we zijn ook vast van plan om een aantal aspecten nog eens terug te halen.”

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.