Ondernemen vanuit gevoel

Eind 2014 koos Yvonne (destijds 22 jaar) ervoor een uit een samenwerking te stappen en samen met een collega een eigen PUUR woonidee op te starten. De samenwerking met Marc heeft haar daarbij enorm geholpen, vertelt ze. “Het heeft me inzicht gebracht in wat ik kan en wat ik wil, maar ook het lef en de energie om daarnaar te handelen. In dat opzicht is zo’n coachingstraject een prettige en eigenlijk onmisbare basis voor goed ondernemerschap. Ik zou het dan ook alle startende ondernemers willen aanraden, zéker jongere mensen die nog zoekende zijn. Neem er de tijd voor, juist nú. Het helpt je om je talenten te definiëren en je doel concreet te maken. De meeste mensen komen daar pas later achter, vaak door schade en schande. Het is veel slimmer om daar al bij aanvang van je ontwikkeling als ondernemer mee aan de slag te gaan. Dan is het rendement van zo’n coachingstraject feitelijk het hoogst. Je kunt er immers voortaan al je plannen aan toetsen vóórdat je stappen zet.”

Na haar studie tot interieurstyliste kon Yvonne meteen aan de slag bij een ervaren collega. Een prachtkans, waarvan ze veel heeft geleerd. Toch ging het na enige tijd wringen. Ze raakte voor haar gevoel steeds verder verwijderd van haar grote passie voor interieurstyling. In die periode ontmoette ze Marc. Ze moest wel even nadenken voordat ze koos voor een coachingstraject. Yvonne: “Het gaat immers best om een flinke investering. Toch zei mijn gevoel dat ik het moest doen. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Het heeft zelfs geleid tot een ingrijpende switch naar een eigen adviesbureau, samen met een andere collega.”

“Met Marc ben ik op zoek gegaan naar wat ik nu echt wil, maar ook naar wat me tegenhield om die droom te realiseren”, legt Yvonne uit. “Dat bracht me allerlei inzichten, waardoor concrete stappen maken op weg naar die droom daarna voelde als vanzelfsprekend. Dat was in het begin beslist niet gemakkelijk. Ik moest mezelf soms echt overwinnen en toestaan dat er ook aspecten van mijn persoonlijkheid aan de orde kwamen waar je misschien zelf liever niet te diep over nadenkt. Dat vergt een soort lef; je moet je durven openstellen, ook naar jezelf. Marc stelde zich daarbij respectvol maar ook doortastend op. Dat heeft me menigmaal nét het duwtje bezorgd dat ik nodig had.”

“Concreet zijn we destijds begonnen met de vragen: ‘wie ben ik, wat vind ik belangrijk en wat vind ik lastig (en wat kan ik daaraan doen)?’. Daarna hebben we samen een missie geformuleerd in antwoord op de vraag: ‘wat wil ik betekenen/bereiken?’. Het lijkt allemaal zo logisch, maar het is zó prettig om dat samen met iemand anders te doen. Marc heeft zich daarbij bewezen als een prettige en deskundige sparringpartner. Zijn kennis van ondernemerschap was voor mij een belangrijke meerwaarde en stimulans. Terugkijkend zijn er daardoor zóveel deuren voor me open gegaan. Ik had nooit verwacht dat het hiertoe zou leiden en dat ik in zo’n korte tijd al zoveel zou bereiken!”

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.