15 tips voor een leeg hoofd

Een leeg hoofd en een opgeruimde geest, dat wil jij toch ook? In deze blog kijken we hoe je om kunt gaan met de enorme hoeveelheid informatie en keuzes die je dagelijks krijgt te verwerken en vooral: hoe je ruimte overhoudt om te blijven dromen!

Download de 15 tips voor een leeg hoofd en opgeruimde geest.

Inleiding

Om te beginnen even wat feiten op een rij:

 • Een zaterdagkrant in 2000 bevatte net zoveel info als een mens in zijn hele leven te zien kreeg in de middeleeuwen.
 • In 2013 werd er net zoveel informatie geproduceerd als in de periode van jaar o tot 2000.
 • Dit jaar zal dat 3 keer zoveel zijn als in 2013.

We leven nu eenmaal in een maatschappij waarbij het draait om informeren, direct meemaken en digitalisering. De ontwikkeling van die digitalisering zag er ongeveer als volgt uit:

 • Jaren ’60 en ‘70: eerste IT-golf
 • Jaren ‘90: komst van internet en impact daarvan
 • Begin jaren 2000: opkomst social media, mobiel en big data
 • Komende jaren: verdere technologisering, robotisering en digitalisering. Denk aan ‘internet of everything’ waarbij allerlei apparaten aan elkaar verbonden worden.

Vergaande digitalisering

Gevolg is een enorme stortvloed aan informatie: feitelijke informatie die je bewust en onbewust binnen krijgt, maar ook de wetenschap dat er een grote hoeveelheid info beschikbaar is. Beide hebben impact op je leven en bepalen of je een opgeruimde geest hebt of niet. Of je last hebt van een informatieoverload lijkt vooral af te hangen van je aanpassingsvermogen en de manier waarop je de opname van informatie organiseert. En wellicht speelt ook een rol tot welke generatie je behoort. Het leuke is: je kunt het zelf bepalen.

Wees je bewust van de hoeveelheid

Te veel informatie en te veel beslissingen maken dat je hoofd overuren maakt. Dit leidt tot overbelasting met alle gevolgen van dien, zoals burn-out, overspanning en vermoeidheidssignalen van je lijf. Misschien ken je zelf ook wel het gevoel dat je iets mist als je niet direct reageert op iets wat je op je mobiel ontvangt (ouders van kinderen in de puberleeftijd herkennen dit vast direct!). Vaak heb je zelf niet in de gaten hoeveel informatie je dagelijks te verwerken krijgt, omdat je je niet bewust bent van de hoeveelheid. Maar let wel: gemiddeld krijg je 3.600 reclame (merk) boodschappen per dag, heb je tussen de 40.000-60.000 gedachtes per dag, vliegen big data door de ether of hangen in ‘the cloud’.

Niet 8 uur per dag alert

Al die informatie moet ergens in ons brein worden verwerkt. Daar heb je overigens voldoende capaciteit voor (we gebruiken maar 15% van ons denkvermogen effectief), maar dit terzijde. Toch leidt het niet zelden tot keuze- en tijdstress. Het wordt ons soms wat te veel. Ook in mijn coachpraktijk zie ik steeds meer mensen die moeite hebben om hun hoofd leeg te krijgen. Hoewel studies aantonen dat de natuur ervoor zorgt dat ons brein mee-evolueert: ons brein is niet gemaakt om 8 uur per dag te focussen en alert te zijn. Probeer dat dan ook niet!

Zo ben je op je best

Als je leert hoe je de 15 tips kunt toepassen, ontdek je dat je meer tijd krijgt. Met meer ruimte in je hoofd lukt het beter om op je best te zijn en ervaar je een optimale balans tussen rust en inspanning. Je zult merken dat je je werk geconcentreerder, met meer focus en daardoor effectiever doet. Het sterkt je om te gaan voor je eigen plan en te doen wat je wilt doen. Met een opgeruimde geest voorkom je dat je brein overuren draait en je leven over gaat nemen.

Volg de passie van je hart om te komen waar je wilt zijn, gebruik je hoofd om te focussen en je handen om er te komen. Geniet van je pad. &njoy.

Bij het schrijven van dit blog heb ik me laten inspireren door:

 • Een opgeruimde geest. Omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt. Daniel Levitin, Atlas contact. 2e druk februari 2015 ISBN: 9789047006497
 • PIM trendrapport 2015; De evolutie van de homo digitalis. Aljan de Boer en Stefan Harzevoort. 1e druk januari 2015.
 • Headspace; voor een hoofd vol leegte. Andy Puddicombe, Spectrum. 1e druk 2012. ISBN: 9789000306183
 • Een werkweek van 4 uur; leid een rijk leven zonder veel te doen. Timothy Feriss, Forum. 9e druk 2009. ISBN: 978902254795
 • Getting things done; prettig en efficiënt werken zonder stress. David Allen, SDU. 2e druk 2009. ISBN: 9789052616261 
Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.