Verbindende communicatie

In dit blog vertel ik je wat meer over een specifieke manier van communiceren, verbindende communicatie.

Wat is verbindende communicatie?

Verbindende communicatie is een methode die je helpt om wederzijds begrip en respect te brengen in de ontmoeting met anderen. Het helpt je om te zeggen wat je wilt zeggen én te horen waar het bij de ander om gaat. Je wilt graag op een prettige manier overbrengen wat je wilt, zonder jezelf of de ander tekort te doen. Verbindende communicatie biedt je handvatten om helder te zijn in wat belangrijk voor je is en daarvoor te staan zonder de ander te overrompelen. Ook nodigt het je uit om niet te denken in termen van winnen of verliezen. Hierdoor leer jij wat beter leidinggeven is.

Wat levert verbindende communicatie je op?

Het lijkt een eenvoudige methode en dat is het ook. Maar verbindend communiceren is niet iets wat je je snel eigen maakt. Je moet anders leren denken, een nieuwe vorm van communiceren aanleren. Ermee aan de slag gaan helpt je om gemakkelijker duurzame relaties op te bouwen en meer innerlijke rust te ervaren, omdat conflicten en spanningen verminderen.

Concreet:

  • meer leven vanuit eigen kracht en effectief omgaan met grenzen;
  • meer duurzame en diepere relaties;
  • meer innerlijke rust, ruimte en ontspanning;
  • meer begrip voor de ander en zelf beter begrepen worden;
  • meer ruimte voor en inzicht in eigen behoeften en gevoelens.

Het toepassen ervan levert je betere samenwerking, meer resultaat en duurzame relaties op. Als je erin slaagt om die verbinding met de ander te maken, dan is dat een basis om voor veel vraagstukken een oplossing te vinden.

Verbindende communicatie vraagt training en veel oefening

Het volgen van één of meer trainingen is een goede ondersteuning om deze methode te leren, geeft Marshall Rosenberg, ontwikkelaar van de methode, aan. Hij zegt hierover: “De methodiek is bedoeld om het achterliggende gedachtegoed eigen te maken, maar het gaat vooral om de herprogrammering van tal van opvattingen, overtuigingen en ingesleten gewoontes”.

Ga direct aan de slag met het hulpformulier of volg het advies op om je erin te trainen via de online module: verbindende communicatie. Of als je meer wilt weten over het leren van deze methode? Bel me: 06 – 52 60 96 69, of stuur een e-mail.

Bron: Marshall B. Rosenberg, Geweldloze Communicatie, 8e druk, februari 2011, ISBN: 9789047703617.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.