De 25/5 regel van Warren Buffet

Warren Edward Buffett is een Amerikaans zakenman en investeerder. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld met in 2018 een geschat vermogen van 81,5 miljard dollar. Hij hanteert in zijn werk de 25/5 regel om te komen tot zijn top 5 prioriteiten en een Avoid-At-All-Cost-List.

Die regel dwingt je om echt prioriteiten te stellen en helder te zijn waarop je focust en welke werkzaamheden ten koste van alles vermeden moeten worden. Doorloop de volgende 2 stappen:

  • Stap 1. Maak een lijst van 25 doelen die je dit jaar wil realiseren.
  • Stap 2. Omcirkel daarvan de 5 zaken die je het allerbelangrijkst vindt.

En dan?
Je hebt nu 2 lijsten. Eentje met je 5 allerbelangrijkste doelen en eentje met je 20 belangrijke doelen. Wat bijna iedereen denkt en vooral doet in de praktijk. Is je richten op je 5 allerbelangrijkste doelen en tussendoor doe je dat wat mogelijk is voor de lijst met die andere 20 belangrijke doelen. Daar ga je de fout in volgens Buffett. Want het probleem is niet zozeer dat je afgeleid wordt door allerlei onbelangrijke dingen of door andere mensen. De grootste bedreiging zijn je eigen andere 20 hele belangrijke doelen, dingen die voor jou óók belangrijk zijn. Alleen die ook hele belangrijke zaken zorgen dat je aandacht versplintert, zorgen dat je energie en je tijd niet gaan naar datgene wat het allerbelangrijkst voor je is.

Avoid-At-All-Cost-List
De 2e lijst, met de overige twintig onderwerpen, dat is je Avoid-At-All-Cost-List. Dit is het werk dat je ten koste van alles moet vermijden. Werk alleen aan je top 5 lijst. Zo breng je focus aan en realiseer je de doelen die écht belangrijk voor je zijn.

Tip. Je kunt de 25/5 regel ook toepassen op je meeste belangrijke taken.

Wil je samen werken aan het realiseren van jouw belangrijkste doelen? Neem dan deel aan het ondernemerspakket, zo blijf jij jezelf ontwikkelen als ondernemer en haal je alles uit je onderneming.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.