Energie om vol te leven

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat je je energie op peil houdt in vier dimensies: droom, hoofd, hart en handen. Elke dimensie heeft namelijk invloed op de andere. Samen zorgen ze voor een gezonde en stabiele basis: een basis van waaruit je verder kunt groeien en genieten.

Je hoeft geen topsporter te zijn om ambitieuze resultaten te kunnen bereiken. Je hoeft ook niet ambitieus te zijn voor een geweldig leven. Groeien, ontwikkelen en meer willen bereiken, zit nu eenmaal in onze natuur. Toch gebruiken we vaak succesvolle mensen en topsporters als voorbeeld. Dat doen we vooral, omdat ze ons inspireren en omdat we denken veel van ze te kunnen leren. Gelukkig werkt dat ook zo.

Het lijkt zo logisch: zorg goed voor jezelf en zorg dat je conditie op peil is. Als je je goed voelt, lukt het immers veel beter om vol energie je ambities te omarmen. Je voelt je dan geïnspireerd en staat in je kracht. Dat helpt om emotioneel stabiel te zijn. En dat is weer positief voor je doorzettingsvermogen, want die emotionele stabiliteit heb je nodig bij tegenslagen (teleurstellingen) die je gegarandeerd gaat tegenkomen.

Toch is het soms lastig. Alles lijkt in orde, maar het lijf werkt niet mee en geeft via fysieke ongemakken aan dat je niet lekker in je vel zit. Wat is er dan aan de hand, vraag je je misschien af? Komt het door ouder worden, oud zeer of een energieblokkade? Het is in ieder geval een signaal dat je in dit leven nog iets te verwerken en op te ruimen hebt. Lukt het je niet om dit met je hoofd te bevatten en op te lossen? Probeer dat dan ook niet! Geef het de tijd om dit op een andere dimensie aan te pakken en te doorleven. Of sta jezelf toe om hulp te vragen. Volg vooral je eigen gevoel, met de minste weerstand en vanuit plezier. En realiseer je: het managen en op peil houden van je energie vraagt aandacht, ontspanning, training en loslaten. Laat de natuur zijn werk doen.

Hieronder enkele vragen en adviezen om mee aan de slag te gaan in de vier dimensies die ertoe doen: dromen, hoofd, hart en handen.

 • Durf te dromen
  Wil je werken en ondernemen vanuit passie en toewijding? Wil je dat je droom in het teken staat van wat jij wilt? En dat dat volledig in overeenstemming is met wie je bent (je waarden) en wat je wilt bijdragen aan een groter geheel? Wil je leven vanuit intrinsieke motivatie? Stel jezelf dan regelmatig de vraag: waarom doe ik wat ik doe? Neem tijd voor bezinning (meditatie), luister naar je intuïtie en zorg dat je jezelf regelmatig even los ‘weekt’ van de waan van de dag.
 • Voel de passie van je hart
  Richt je op positieve emoties. Bouw voldoende herstel- en rustmomenten in, dit zorgt voor balans tussen inspanning en rust. Dit is nodig om met energie te werken en met plezier te leven. Negatieve emoties en oud zeer mogen er zijn; doorvoel en vergeef zonder oordeel en laat los. Richt je op je aanwezigheid in het nu.
 • Creëer kansen met je handen
  Deze energie is nodig om lekker in je lichaam te zitten. Zorg voor voldoende slaap, eet en drink gezond en sport regelmatig. Op deze manier ben je fysiek stabiel, ben je voldoende ontspannen en laad je jezelf op gezette tijden op.
 • Voel je overall goed
  Om je energiebalans op peil te houden, is het belangrijk om elke dimensie aandacht te geven zodat je in balans bent en je vitaal voelt. Dat kun je heel goed zelf en natuurlijk zijn er talloze mensen die je graag helpen en je gunnen om vol te leven. Waarom? Omdat je het waard bent.

De hierboven genoemde verbinding tussen de dimensies droom, hoofd, hart en handen vormt de basis van mijn concept Grijp je Ambities. Elk dimensie staat namelijk in verbinding met de dimensie erboven of eronder. Een gezond en stabiel niveau heeft automatisch positief effect op de andere dimensies. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om op elk niveau je energie op peil te hebben. Ervaar daarbij zelf wat je energie geeft en neem dat als ankerpunt. Bouw deze ankerpunten in je dagelijkse leven zodat je ze kunt vasthouden en het een natuurlijk ritme wordt. Daar kan je zelf voor zorgen!

PS. Bovenstaande is natuurlijk niet alles omvattend en puur bedoeld om je op weg te helpen. Wil je eens sparren om vol energie te leven? Doe mee aan een workshop Grijp je Ambities. Ook een coachingssessie is daarvoor een beproefd middel. Bel gerust eens om het uit te proberen!

Bij het schrijven van dit blog heb ik me laten inspireren door:

 • De Alchemie van Leiderschap, de kunst van het goud maken, Harm Buchholtz en Dirk Oellibrandt, 1e druk, ISBN: 9789090287973.  
 • De Alchemie van Coaching, intensieve training bij Dirk Oellibrandt, Life Projects te België.
 • 15 jaar ervaring in de praktijk en diverse trainingen (NLP, NEI, GROW, versterken van persoonlijke kracht etc.)
Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.