Zorgt focus voor aandacht of aandacht voor focus?

Focus op datgene wat echt belangrijk voor je is. Dát is wat je wil. Niet echt een eyeopener; je weet dat als ondernemer maar al te goed. Focus zorgt voor scherpte, focus zorgt dat je onderscheidend blijft in die weerbarstige markt en dat je dat doet waar je goed in bent. Toch kom ik in de praktijk veel bedrijven tegen waar de werkelijkheid anders is dan wat men voor ogen heeft. Ook blijkt uit onderzoek dat maar liefst 70% van de merken en bedrijven die verdwijnen een week later al niet meer worden gemist. Best een zure constatering als je kijkt wat je met hart en ziel hebt opgebouwd. Maar ja, hoe zorg je voor de juiste focus?

Mensen die succesvol handelen en hun doelen realiseren hebben een duidelijke focus. Zij zorgen dat niets en niemand hen van hun pad afbrengt en ze geloven daarbij in eigen kunnen. Ze weten: als ik een besluit neem over iets wat ik wil, krijg ik automatisch het tegenovergestelde – dus dat wat ik juist niet wil – erbij. Dat wat je niet wilt is namelijk altijd aanwezig als de andere kant van de medaille. Automatisch komen beide zijden in je aandachtsveld. Voor veel mensen is dit moeilijk te accepteren. Het zorgt er zelfs voor dat ze zichzelf afremmen in het bereiken van wat ze echt willen. Het draait dan niet om focus, maar het gaat om aandacht. Doordat je je aandacht richt op het verkeerde, verlies je je focus en doe je niet datgene wat moet gebeuren. Laat je niet afleiden door wat je niet wilt, maar benut dit en schenk je aandacht bewust op  wat je wel wilt (met acceptatie van de keerzijde). Dát zorgt voor focus. Dit klinkt logisch en eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig om toe te passen. Vooral als het niet loopt zoals je wilt.

Hoe werkt dat in je hoofd?

Het gebied in je hersenen dat zorgt voor focus is hetzelfde gebied dat actief wordt bij emoties als twijfel, angst en frustratie. Het lijkt wel een voorbedacht plan: om te kunnen groeien, krijg je extra uitdagingen op je pad. Telkens kom je diepere emoties en levenslessen in jezelf tegen, die (schijnbaar) ongevraagd in je aandachtsveld komen. De kwantumfysica zorgt voor nog een extra dimensie en maakt het spel nóg wat ingewikkelder: als waarnemer beïnvloed je je eigen waarneming. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus ook hetgeen je niet wilt, waar je over twijfelt of waar je bang voor bent. Bewuste of onbewuste beleving maakt daarbij niets uit. Denk aan het voorbeeld van een mountainbiker die bang is om tegen een boom te rijden en dit juist doet doordat hij naar de boom keek in plaats naar het pad.

Relax en accepteer beide zijden van de medaille

Waar je naar kijkt, waar je je aandacht op richt, komt op je pad. De kunst is om jouw pad te zien als een weg door een landschap, met aan de ene kant wat je niet wilt en aan de andere kant dat wat je wel wilt. Beide horen thuis op jouw pad en in jouw leven. Dus relax en neem ook eens waar zonder direct tot actie over te gaan. Neem dat wat je niet wilt gewoon waar in je omgeving en laat het er zijn, zonder er specifiek je aandacht op te vestigen of aan te verliezen. Op die manier waarnemen vraagt wel wat training, vooral in de eenvoud van het laten. Het geeft je wel direct veel rust en extra tijd.

De combinatie van aandacht en focus zorgt dat we bij de les blijven en ons niet snel door allerlei gedachtes, gevoelens of andere afleiders uit het hier en nu laten weghalen. Mijmeren over het verleden of piekeren over de toekomst mag, maar hoe beter je je aandacht in het hier en nu kunt houden des te meer aandacht heb je voor hetgeen je nu doet. En dat is net wat we willen: focussen op dat wat we nu willen doen, zodat je het optimale resultaat krijgt van je handelen.

Bewust ervaren

Je hoeft jezelf dus niet constant te verbeteren om te groeien. Beter is het om bewust te ervaren wat er is en om het huidige moment te pakken. Dan pak je de kansen en zie je de mogelijkheden die voor je klaar liggen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je die kansen ook daadwerkelijk ziet en dat je er dan ook naar handelt. Dit brengt ons weer bij het begin: dat doen wat nodig is om te bereiken wat je echt wilt en leuk vindt. Reserveer ruimte in je agenda als je ongestoord wilt werken, maar creëer ook letterlijk (fysiek) een ruimte in je omgeving om ongestoord te kunnen werken. Zorg dat je je aandacht en energie afstemt op hetgeen je gaat doen. Voorkom op zo’n moment dat je wordt gestoord door anderen of je smartphone. Andere randvoorwaarden voor focus en aandacht zijn rust, loslaten, ademhaling, ontspanning, leefpatroon en de manier hoe je in het leven staat (maar dat voert even te ver voor in dit blog).

Wil je het beste uit jezelf halen en groeien van amateur naar professional? Wil je weten hoe jij je kunt onderscheiden? Overweeg eens om een expert (ondernemerscoach) te raadplegen. Iemand die je direct en constructief feedback geeft. Dat helpt om te focussen. Ik sta je graag terzijde om te blijven gaan en samen het verschil te maken.

Mijn quote:

het verleden als basis om te groeien

de toekomst om richting te bepalen

focus om nu het verschil te maken

Bij het schrijven van dit blog heb ik me laten inspireren door:

Aandacht, Daniel Coleman, Business Contact 2013, EAN: 9789047006152, Waar je ook gaat daar ben je, Jon Kabat-Zinn, VBK Media 2012, EAN: 9789021551470.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.