Sta jij altijd ‘aan’?

Veel mensen die ik ontmoet staan altijd ‘aan’, lopen achter in hun werk en zijn moe. Hoe zit dat bij jou?

Een heldere geest en je taken op orde, dat klinkt wellicht onmogelijk, maar dat is het niet. In deze blog deel ik 3 hulpformulieren die werken en je helpen om invulling te geven aan de levensgebieden die écht belangrijk voor je zijn. Een methode die de basis is voor goed zelfmanagement en dat doen wat je energie oplevert.

Nadat je de hulpformulieren hebt ingevuld en opdrachten hebt gemaakt, heb je inzichtelijk wat belangrijk voor je is. Je weet hoe je je week wilt invullen en welke activiteiten je energie opleveren of kosten. Dit helpt je al om niet altijd ‘aan’ te staan, maar dat wil nog niet zeggen dat jij het zelf ook zo ervaart.

Wat is belangrijk voor je?

Voordat je kunt beginnen met het inrichten van een effectief leven is het van belang om in beeld te hebben wat belangrijk is in jouw leven. Zowel op werk- als privégebied. Het uitgangspunt is dat je weet wat je wilt realiseren, dat je weet wat jou gelukkig maakt en dat jij je tijd indeelt om betekenis te geven aan je leven.

Start met het bepalen van de levensgebieden die het belangrijkst voor je zijn. De meeste mensen komen tot de volgende levensgebieden:

  • Zingeving, geloof, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit
  • Familie, gezin (partner en/of kinderen)
  • Financiën, werk en/of bedrijf
  • Fitheid, ontspanning, gezondheid/vitaliteit, sporten
  • Vrienden en sociale relaties
  • Plezier, passie, speelsheid, voldoening
  • Bijdrage aan de samenleving, mooiere/betere wereld, betekenis

Verdiepen

Kruis in het hulpformulier ‘analyseren van en verdiepen in je leefgebieden’ de tevredenheid aan bij elk levensgebied. Het gaat om hoe tevreden jij bent over de invulling van dat levensgebied, niet wat anderen daarvan vinden.

Het 168 uurmodel

Dit is een cirkeldiagram met de levensgebieden uit je leven. Het 168 uurmodel helpt je om te zorgen voor een optimale balans in en voldoende tijdsbesteding aan al je levensgebieden. Het stellen van doelen én het bewandelen van de weg naar het halen van je eigen doelen maakt gelukkig. Dat is de essentie voor een effectief leven en de cirkel (het 168 uurmodel) is het hart van goed zelfmanagement!

Verdiepen

Vul het hulpformulier ‘168 uurmodel’ in op basis van de levensgebieden die belangrijk voor jou zijn.

Ga voor een optimale balans

Het is lastig om altijd in balans te leven. Iedereen maakt dingen mee die de balans verstoren. Dat is niet erg, als het maar tijdelijk is en de balans zich herstelt. Uiteraard zijn slapen (7 à 8 uur), voeding, bewegen en ontspanning wel basisvoorwaarden om je overal goed te voelen.

Die balans is ook afhankelijk van je levensfase, van bijzondere gebeurtenissen, van je individuele levenssituatie en natuurlijk van je persoonlijke voorkeuren en de keuzes die je maakt. Bij veel mensen is die balans (regelmatig) zoek. Het gaat hierbij niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van het indelen van je tijd. Ook is het belangrijk om te weten of een activiteit je energie kost of energie oplevert.

Waar krijg jij energie van?

Jouw energie en tijd kun je maar beperkt inzetten. Via de verdiepingsopdrachten heb je inzicht in je levensgebieden en ook hoe jij invulling geeft aan je 168 uur per week. Een volgende stap is om inzichtelijk te maken welke activiteiten je energie kosten en welke juiste energie opleveren. Weet je dat, dan kun jij je eigen batterij vullen met positieve energie.

Verdiepen

Vul het hulpformulier ‘waar krijg je energie van‘ in en ga ermee aan de slag.

Wil je extra stappen zetten?

Natuurlijk wil je dat. Kies hieronder of je dat online of in een fysieke training wilt doen.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.