Flexibel en effectief leiding geven

Verhoog de effectiviteit en prestaties van je medewerkers en samen laten jullie je bedrijf groeien. Klinkt simpel, en dat is het ook, maar in de praktijk is het voor veel medewerkers best lastig om hun werk goed te doen en nog moeilijker om samen doelen te realiseren. Naast kennis en kunde, heeft het ook te maken met vertrouwen, de sfeer, gezondheid en ook privéomstandigheden zijn factoren die invloed hebben op de effectiviteit van het werk. Een andere belangrijke factor die van invloed is op de effectiviteit en prestaties van je medewerkers is de leiderschapsstijl die jij inzet. 


Zorg dat jouw manier van leidinggeven gericht is op het optimaal benutten en ontwikkelen van de talenten (kennis en kunde) van je medewerkers. Ben flexibel en pas je stijl aan op de situatie en op je medewerker. Om flexibel en effectief leiding te geven is het belangrijk dat je over de volgende competenties beschikt. Kan jij:

  • goed delegeren en loslaten?
  • feedback- en complimenten geven?
  • de ander intrinsiek motiveren?
  • helder communiceren en actief luisteren?

Het op een juiste manier inzetten van bovenstaande competenties helpt je bij het ontwikkelen en benutten van de talenten van je mensen en team. Ga aan de slag met de volgende tips om je team vleugels te geven.

Hierbij 5 tips om flexibel en effectief leiding te geven:

  • Stem je manier van leidinggeven af op de sturing die de situatie vraagt en de ondersteuning die je medewerker daarbij nodig heeft. Ben duidelijk over de te behalen resultaten, geef ruimte aan je medewerkers en monitor de output.
  • Wees gericht op het stimuleren van het verantwoordelijkheidsgevoel van je medewerkers. Leer delegeren, loslaten en geef feedback. Schroom niet om zowel positieve zaken als aandachtspunten terug te geven. Het is een goede manier om je medewerkers te prikkelen. 
  • Geef vertrouwen, creëer veiligheid en openheid. Dit is de basis om fouten te mogen maken, ervan te leren en je medewerkers dit zelf te laten doorvoeren binnen je bedrijf.
  • Neem de input van je mensen serieus, betrek ze actief bij het ontwikkelen van initiatieven en betrek ze vanaf de start.
  • Geef oprechte complimenten en laat je waardering blijken. 

Als jij wilt investeren in de groei van je bedrijf is het belangrijk dat je begint met het investeren in jezelf en in het leren flexibel en effectief leiding geven. Daarmee help jij je medewerkers betere resultaten behalen.

Schrijf je nu in en doe mee met de Workshop Situationeel Leiderschap en leer hoe jij in ieder situatie en voor iedere medewerker de beste stijl van leidinggeven toepast. Zo geef jij je team vleugels.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.